Muuttaminen on yleensä raskasta ja aikaa vievää ja sen sattuessa eteen pitää muistaa muutamia asioita. Jotta muutto ja uuteen kotiin asettuminen sujuisivat mahdollisimman hyvin, kannattaa muuttamiseen valmistautua hyvin etukäteen. Listasimme yleisimmät ohjeet yksityisille muuttajille muuton valmistelutöistä.
Vinkit muuttopalvelun sujumiseksi:
Alkuvalmistelut
- Oiva tilaisuus käydä läpi tarpeelliset ja tarpeettomat tavarat.
- Varataan tarpeeksi suojaus- ja pakkaustarvikkeita.
- Varataan riittävä määrä muuttolaatikoita (laatikko per asuinneliö). Usein on hyvä varata enemmän laatikoita kuin ehkä koet tarpeelliseksi.
- Varataan riittävä määrä muuttomiehiä ja kuljetuksen suunnittelu.
- Lattiapinnat ja seinät ym. kiinteistön arat pinnat suojataan muuttokohteissa.
- Pysäköintitilan varaaminen muuttoautolle sekä esteetön kulku asunnolle.
- Varmistetaan vakuutukset muuttohetkeä varten.
- Tilataan muuttopalvelu ajoissa.
Helposti rikkoutuvat ja arat tavarat
- Taulut ja peilit pakataan hyvin pahviin, kuplamuoviin. Kiinnitä merkintä ”VAROVASTI”- tai ”SÄRKYVÄÄ”.
- Suojataan arat huonekalut aaltopahvilla tai muovilla.
- Astiat, posliinit, koriste-esineet pakataan ja suojataan hyvin ennen laatikoihin siirtämistä. Pehmusta lasitavaraa sisältävän laatikon pohja ja reunat sekä välit. Kiinnitetään laatikkoon, jossa särkyvää, ”VAROVASTI”- tai ”SÄRKYVÄÄ” -merkinnät.
- Kattovalaisimet pakataan hyvin kuplamuoviin, joka kääritään ja teipataan valaisimen ympäri niin, että kiinnityskoukku jää näkyville.
- Kukkien ja kasvien suojaaminen esim. solumuovilla. Talvella kasvit laitetaan muuttoautoon viimeisenä ja puretaan ensimmäisenä.
Tekstiilit ja irtain tavara
- Tyynyt, peitot, vaatteet ja muu irtain tekstiili ja kangastavara on hyvä pakata isoihin jätesäkkeihin. Säkkien suut teipataan kiinni.
- Matot suojataan niille tarkoitetuilla suojamuoveilla.
- Henkareissa olevat vaatteet suojataan esim. jätesäkkiin (viisi henkaria/ säkki). Henkarien koukut saavat jäädä näkyville ja jätesäkkien suut teipataan kiinni.
- Irtain tavara ja varastotavara laitetaan laatikoihin.
Suurikokoiset kalusteet
- Suuret kalusteet puretaan pienempiin osiin.
- Kaikki pinnalta herkästi vioittuvat tai rikkoutuvat suuret esineet kannattaa suojata naarmujen tai likaantumisen estämiseksi.
- Sohvat, nojatuolit, patjat ja runkopatjat pakataan ja suojataan likaantumiselta suojamuoviin.
- Kaappien ja lipastojen sisältö tyhjennetään ja ovet teipataan kiinni tai lukitaan.
- Tietokoneet, näytöt ja printterit pakataan niiden alkuperäiseen pahvilaatikkoon tai mikäli nämä eivät ole tallessa, käytetään kestävää pahvia suojaamiseen. Irrota myös sähköjohdot ja kaapelit.
- Pesukoneet irrotetaan liittimistään ja tyhjennetään vedestä. Johdot on hyvä teipata hyvin runkoon kiinni. Pesukoneen rummun tulee olla kiinnitettynä ennen siirtoa (ohjeet pesukoneen ohjekirjassa).
Pakkauksessa huomioitavaa
- Muuttolaatikoita pakatessa tulisi huomioida, ettei niitä pakata liian täyteen, jotta ne voidaan pinota päällekkäin. Muuttolaatikoita voi pinota neljä päällekkäin, jolloin kuljetus nokkakärryllä onnistuu.
- Päällimmäinen laatikko pakataan puolilleen, jotta kuljetuksessa tavarat eivät tipu pois. Älä pakkaa myöskään liian painavaksi muuttolaatikkoa. Hyvä ohje on pakata painavia ja keveitä tavaroita samaan laatikkoon.
- Muista kertoa meille, mikäli muutossa on esim. piano, kristallikruunu, taidetta tai muuta tavaraa, joka vaatii erityistä varovaisuutta tai siirron suunnittelua.
- Muuttolaatikoiden merkitseminen tarroin: kirjoitetaan sisältö ja mihin huoneeseen laatikot tulevat. Merkinnät esim.MH (makuuhuone), OH (Olohuone), WC, KH (kylpyhuone), varasto jne.
- Uudessa asunnossa, talviaikaan muutettaessa, anna sähkölaitteiden lämmetä huoneenlämpötilaan ennen päälle kytkemistä.
- Kuljetus Haverinen Oy ei kuljeta muutossa aseita tai vaarallisia aineita (bensakanisterit, kaasupullot), niiden kuljetus on asiakkaan vastuulla.